АлександријаИсторијатГрад је основан на већ постојећој насеобини рибара и поморских пљачкаша, око 331. године пре нове ере, од стране Александра Македонског.


Александрија постаје центар културе са три велике групације различитог етничког порекла: Грка, Јевреја и Египћана. То је уједно била и основа за грађанске ратове, и у једном таквом (115. г.н.е) град је скоро потпуно уништен.
alex pre.jpgПред крај IV века цаp Теодосијe уништава све паганске храмове у граду.
Град од Византије преотимају Персијанци 619. године, а цар Ираклије га враћа 629. године.
Дванаест година после (641), након опсаде која је трајала четрнаест месеци, град освајају Арабљани.
Под њиховом влашћу остаје све до Наполеонових освајања, када га преузимају Французи 2. јула 1789. године.
Британска војска га преузима 2. септембра 1801. године, након опсаде која је уследила након велике и значајне битке за Александрију (21. марта)
Услед вишевековне владавине Арабљана и ратова који су око њега вођени, град је увелико изгубио свој некадашњи значај, сјај и величину, да би теколовином XIX века поново био обновљен. Претпео је разарања 1882. године, од стране британске морнарице, и 1954. године од стране израелске војске.
allll3.jpgaaaaal.jpg

Александрија данас
Веома мало остатака древне Александрије је преживело до наших дана. Стари делови града се налазе директно испод садашњег модерног, што чини археолошка ископавања готово немогућим, а неки делови старог града су потонули испод нивоа мора услед земљотреса. Седиште је александријске петријаршије

Pyска православна црква има своје седиште у Александрији. То је храм посвећен Св. Александру Невском
Према проценама, у Александрији данас живи око 4 милиона људи.